New York állam egyik megyéjében rengetegen felmondtak a kötelező oltás miatt. A központi kórházban eddig is kevés dolgozó volt a szülészeten, most még nehezebb helyzetbe került az osztály.

Tömegesen mondanak fel az egészségügyi dolgozók a New York állambeli Lewis megye kórházaiban, miután kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást az államban dolgozó egészségügyiseknek – írja az NBC News.

Még augusztus közepén jelentette be Andrew Cuomo kormányzó, hogy New York állam minden egészségügyi dolgozójának meg kell kapnia legalább az első adagot a védőoltásból szeptember 27-ig, különben nem dolgozhatnak. Ez a rendelkezés nem csak a kórházakban és más egészségügyi ellátóhelyeken dolgozókra vonatkozik, de az idősotthonok és egyéb, hosszú távon ápolást nyújtó intézmények alkalmazottaira is. Csak azok mentesülnek a kötelező oltás alól, akik egészségügyi okok miatt nem kaphatják meg a vakcinát, de ezt igazolniuk kell.

Az intézkedés nagy felháborodást okozott az egészségügyi dolgozók körében. Lewis megye kórházaiban rengetegen felmondtak, mert nem akarják beoltatni magukat.

A szülészetekről pedig annyian távoztak, hogy több helyen ideiglenesen fel is függesztették ennek az osztálynak a működését, hiszen nincs elég dolgozó.

A megye egészségügyi ellátórendszerének vezérigazgatója elismerte, hogy a Lewis Megyei Általános Kórházban már szeptember 24. után nem tudják biztosítani a megfelelő betegellátást a szakemberek hiánya miatt.

“Olyan sokan mondtak fel, hogy nem maradt más választásunk, szüneteltetjük a szülészetet” – mondta Gerald R. Cayer, hozzátéve, hogy ez az osztály egyébként is szakemberhiánnyal küzdött, most viszont még nehezebb helyzetbe került.

Elmondása szerint legalább 464 alkalmazott, a megyei ellátórendszer mintegy 73 százaléka kapta meg eddig az oltást, 165 dolgozó még nincs beoltva. A kórházak már készenléti terveken dolgoznak arra az esetre, ha a tömeges felmondások más főbb osztályok működését is veszélyeztetnék.
hirdetés

A koronavírus elleni oltást már országosan is kötelezővé teszik az Egyesült Államokban bizonyos csoportok számára. Joe Biden csütörtökön jelentette be, hogy a kormány dolgozóinak is be kell oltatni magukat, a legalább 100 főt foglalkoztató cégeknél pedig vagy mindenkinek meg kell kapnia a vakcinát, vagy rendszeresen tesztelni kell a dolgozókat. Az amerikai elnök azt ígérte, hogy hamarosan újabb intézkedéseket fog bejelenteni, amelyek célja szintén a vírus terjedésének lassítása.

Forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/nem-mukodik-a-szuleszet-tobb-amerikai-korhazban-mert-a-dolgozok-nem-akarjak-beoltatni-magukat/

Vélemény, hozzászólás?